Earth Day: Kijk eens hoe mooi de wereld was…

21 apr 2021 | 0 Reacties

Earth Day: Kijk eens hoe mooi de wereld was…

De wereld waarin wij leven is de afgelopen jaren behoorlijk veranderd. Zelfs zoveel veranderd dat Google Earth het de moeite waard vindt om deze ontwikkeling in beeld te brengen door middel van “schitterende” timelapses die op een bijzonder confronterende manier laten zien hoe die ontwikkeling eruit ziet. Zo wordt de ontbossing in beeld gebracht die overal ter wereld plaatsvindt, maar is er ook een twee minuten YouTube-video gemaakt met als titel “Exploring Timelapse in Google Earth” die onze invloed als mens laten zien op de verschillende plekken op aarde.

Earth Day 2021

Op 22 april is het Earth Day. Deze dag heeft als doelstelling de bewustwording van ons consumentengedrag en de invloed hiervan op deze aarde. Helaas wordt er vandaag de dag te weinig gedaan om deze planeet op een juiste wijze te beschermen. Uiteraard zijn de Sustainable Development Goals (SDG’s) door de Verenigde Naties opgesteld en heeft iedereen uitgesproken hier een bijdrage aan te leveren, maar concreet is er nog te weinig gerealiseerd. Het blijft voornamelijk bij praten en weinig actie. Ook onze eigen regering realiseert zich onvoldoende dat het tijd is voor actie! Ons politieke systeem is niet geschikt om verder te kijken dan vier jaar en daarom wordt er té weinig aandacht besteed aan het klimaat of de SDG’s in alle partijprogramma’s. Kortom, er niet eens over praten leidt uiteraard nooit tot de juiste acties om zaken op te lossen en we moeten verder kijken dan een regeringstermijn van vier jaar. We moeten meer in generaties denken.

Iemand moet de leiding nemen in deze meest belangrijke opdracht voor de mensheid, maar het begint bij het waarderen van onze planeet. Het waarderen van deze bijzondere plek door iedereen die erop leeft! Earth Day is bedoeld om jou te laten realiseren dat we zuinig moeten zijn op wat we hebben, waardoor we met elkaar eerder bewuste keuzes maken voor wat betreft onze consumptie. Het inspelen op deze bewustere manier van consumeren is juist waarom wij met ons initiatief Consuming for Good begonnen zijn. Door te laten zien dat het al mogelijk is te kiezen voor bijzondere producten die bewust gebruik maken van bestaande grondstoffen of materialen door open te staan voor recycling of zelfs circulair te denken. Dit soort producten verdient het om onze steun te krijgen en kunnen duidelijk ook leuke producten zijn.

Wat is te veel…?

Helaas vragen wij nog steeds ieder jaar met elkaar meer van de aarde dan dat zij in een jaar kan regenereren. Dit wordt ook wel aangeduid als Earth Overshoot Day. Deze dag geeft het moment aan waarop wij in het jaar meer vragen dan dat de aarde in een jaar kan genereren. Met andere woorden, hoe later deze dag in het jaar valt hoe beter het evenwicht is tussen alles wat wij gebruiken van de aarde en de grondstoffen die zij kan aanvullen in een jaar. In 1986 viel Earth Overshoot Day op 31 december en was er min of meer sprake van een evenwicht, maar sinds dat jaar is deze dag ieder jaar met sprongen naar voren geschoven. Sinds 2007 is deze dag nagenoeg altijd in augustus bereikt en afgelopen jaar viel Earth Overshoot Day op 22 augustus. Het positieve was wel dat dit voor het eerst een substantiële verschuiving was in de goede richting, want in 2019 viel deze dag al op 29 juli. Deze verschuiving was voor een groot deel toe te wijden aan de corona-pandemie.

Vanuit een ander perspectief

Toch blijft blijft de aarde ons ook fascineren. Kijk maar eens hoeveel partijen er bezig zijn met commerciële ruimte-programma’s die het mogelijk maken om de aarde vanuit de ruimte te bewonderen. De vraag is wel of dit nu zo’n goede bijdrage is aan het doel dat we graag willen bereiken, want om even een blik vanuit de ruimte te kunnen werpen wordt daarentegen wel weer een hoop CO2 uitgestoten. Het besef dat onze planeet bijzonder is wordt vaak wel bekrachtigd door mensen die vanuit de ruimte onze aarde hebben mogen aanschouwen. Denk maar een aan de laatste belangrijke boodschap van Wubbo Ockels die op zijn laatste dag een filmploeg opriep snel te komen om ons allen te waarschuwen, maar niemand kan deze verandering alleen teweegbrengen. We zullen het met elkaar moeten doen en het probleem bij de bron aanpakken. Daarom is een dag als Earth Day ook zó belangrijk, omdat we even stil kunnen staan bij iets dat voor ons allen zo vanzelfsprekend is maar wel kwestbaar!

Minder is een deel van de oplossing

Initiatieven die CO2 verhandelen of compenseren klinkt natuurlijk als een stap in de goede richting, maar is nooit een oplossing voor de lange termijn. De aarde heeft liefde nodig en dat kunnen wij alleen geven door minder te vragen en meer te geven. Het gaat in onze levens alleen maar over “meer”, terwijl minder juist een belangrijk deel van de oplossing is.

Social media is een krachtig instrument om te communiceren, maar niemand laat daar de echte wereld zien. We zorgen ervoor dat alles er net even mooier uitziet dan in real life. We creëren een droomwereld niet net iets meer jaloezie veroorzaakt bij al onze volgers/vrienden. Maar kunnen we vandaag de dag nog eerlijk zijn over onze realiteit? We kunnen de vervuiling van de aarde niet oplossen met programma’s zoals photoshop. In de digitale wereld kan alles, maar verdienen de toekomstige generaties het ook niet om te ruiken hoe de natuur ruikt? Om te voelen wat de natuur ons te bieden heeft?

Gelukkig zijn er steeds meer mensen die in ieder geval vinden dat er iets moet gebeuren. Ze weten misschien niet helemaal waar ze moeten beginnen. Een eerste trend die we in ieder geval zien ontstaan is dat mensen juist betekenisvoller werk willen doen. Ze willen niet zomaar werken voor organisaties die de aarde verder vervuilen, want zij realiseren zich steeds meer dat we op een bijzondere planeet leven. 

Jouw opdracht op Earth Day

Aan jou de opdracht om op Earth Day eens een hele dag stil te staan bij deze bijzondere planeet waarop wij mogen wonen. Gebruik deze dag ook om te reflecteren wat jij zelf voor keuzes maakt om deze plek te behouden. En hopelijk zal dit proces niet beperkt blijven tot een dag, maar ook nog een aantal andere dagen gedurende het jaar door jouw hoofd spelen. Het mooiste zou zijn dat deze dagen, weken worden en uiteindelijk maanden van bewuster leven veroorzaken, zodat we met elkaar de juiste keuzes maken om deze speciale plek te onderhouden en beschermen.

Het is nú tijd om de keuze te maken of we met elkaar de aarde willen redden of vernietigen, want alle schade die we vandaag veroorzaken is niet altijd meer te herstellen… 

Gerelateerde posts

Het wordt tijd? Nee, het was altijd al tijd!

Het wordt tijd? Nee, het was altijd al tijd!

Vaak wordt er gerefereerd naar klimaatverandering om een verklaring te vinden voor de extreme droogtes, de bosbranden, de overstromingen en alle ellende die de afgelopen tijd veroorzaakt wordt door de natuur. Het nieuwe IPCC rapport dat eens in de vijf à zes jaar...

Verantwoordingsdag 2021: Welk cijfer geef jij jezelf…?

Verantwoordingsdag 2021: Welk cijfer geef jij jezelf…?

Vandaag was het weer zover. Het CBS publiceerde op verzoek van het kabinet de Monitor Brede Welvaart & de Sustainable Development Goals 2021. In deze monitor beschrijft het CBS hoe de brede welvaart zich in Nederland vertaald heeft in een kwaliteit van leven op...

Dit is waarom niemand duurzaamheid koopt

Dit is waarom niemand duurzaamheid koopt

Iedereen is het erover eens dat we anders met onze wereld om moeten gaan, maar niemand heeft er echt een idee bij van hoe dat “anders” eruit zou moeten zien. Althans, voor sommige dingen in het dagelijks leven weten we het wel. We begrijpen dat groene stroom beter is...

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoek contact

Zuideindseweg 56/c
2645BH Delfgauw
Nederland

+31 15 256 18 59

info@responsibletogether.com

.

Zeg hallo :)