Iedereen is het erover eens dat we anders met onze wereld om moeten gaan, maar niemand heeft er echt een idee bij van hoe dat “anders” eruit zou moeten zien. Althans, voor sommige dingen in het dagelijks leven weten we het wel. We begrijpen dat groene stroom beter is dan gewone stroom en dat biologisch eten beter is dan plofkippen. Toch is het raar dat we nog steeds gewone stroom kunnen kopen en dat kiloknallers ons ook nog steeds aangeboden worden.
True Pricing
Prijs is maar een subjectief begrip, want van veel producten hebben we geen idee wat de eerlijke prijs is. We kunnen goedkope producten kopen, maar dit soort producten hebben tijdens het productieproces ook schade veroorzaakt en al deze verborgen kosten worden niet meegenomen in de prijs van dit product. Deze verborgen kosten zitten in het gebruik of vervuilen van de natuurlijke hulpbronnen. Deze hulpbronnen zijn natuurlijk van ons allemaal en bepaalt niemand de prijs daarvan, maar met het gebruik en het vervuilen bouwen we wel een krediet op met moeder aarde. En omdat er geen eigenaar is van deze natuurlijke hulpbronnen, maakt ook niemand zich druk wat de gevolgen zijn van deze manier van werken, toch? En zeker niet als dit aan de andere kant van de wereld gebeurt!

Dit denkbeeld is tegenwoordig gelukkig aan het veranderen, want uiteindelijk wonen we allemaal op dezelfde planeet. Wij worden ons steeds meer bewust van de gevolgen van onze manier van denken en handelen. Vervuiling kent namelijk geen grenzen en beïnvloedt ieders toekomst. Steeds vaker uiten mensen zich kritisch over organisaties die het allemaal niet zo nauw nemen. Maar op het gebied van spullen kopen krijgen we als consument opeens hele grote vraagtekens boven ons hoofd. Want wat is dan duurzaamheid? Naast de vraagtekens zijn er ook genoeg consumenten die hun kop in het zand steken en zo de problemen niet willen zien. Ik heb al eens eerder een artikel geschreven met als titel “Wat is duurzaamheid?”.
True Pricing wil dus zeggen dat bij de prijsstelling van een product rekening gehouden wordt met zowel de economische als de milieu- en sociale kosten. Hierdoor ontstaat er een zuiver beeld van de kosten die veroorzaakt worden voor de productie van een product. Uiteraard is dit niet zomaar toe te passen, maar het zou er wel voor zorgen dat consumenten een bewuste keuze kunnen maken en dat we geen appels met peren aan het vergelijken zijn.
Waarom kopen wij eigenlijk?
Maar duurzaamheid is op zich ook geen argument om spullen te kopen. Niemand koopt 100 kilo duurzaamheid en duurzaamheid is zeker niet iets waar mensen primair naar op zoek gaan. Wij hebben namelijk altijd iets nodig en dat zal altijd de start zijn van ons aankoopproces. Je pan is kapot en je moet een nieuwe kopen. In dat geval ga je op zoek naar een pan en in dit aankoopproces zou duurzaamheid hopelijk jouw keuze moeten beïnvloeden, maar meer dan dat zal het niet zijn.
Tesla’s worden namelijk niet verkocht omdat ze duurzaam zijn, want dan had de Toyota Prius net zo’n grote hit kunnen zijn. Tesla’s worden verkocht omdat het in eerste instantie sexy auto’s zijn en een bijkomend voordeel is dat ze ook nog eens duurzaam zijn. Uiteraard spelen de fiscale positieve bijkomstigheden ook nog een rol. En in een lelijke auto gaat niemand rijden ook al zijn de voordelen qua duurzaamheid of onze portemonnee nog zo groot.
Sexy & Duurzaamheid
De enige manier waarop duurzaamheid een significante rol gaat spelen in ons leven is als merken gewoon sexy producten gaan maken met ook een duurzaam karakter. Van bamboe tandenborstels en uitwasbare luiers of inlegkruisjes wordt niemand enthousiast, maar van schitterende tassen gemaakt van gerecyclede plastic flessen of pannen gemaakt van oude treinrails worden veel meer mensen hebberig.
Het is belangrijk dat wij met elkaar bedrijven belonen die deze weg bewandelen, Laten zien dat duurzaamheid niet saai hoeft te zijn, want zij helpen onze wereld niet alleen vandaag, maar gaan juist onze wereld helpen in de toekomst. Wij moeten als consumenten dit soort bedrijven belonen door bewuste keuzes te maken en die producten te kopen.
Fat Shaming, maar dan anders…
In de ideale wereld zou je jezelf belachelijk maken als je geen bewuste keuzes maakt als deze aanwezig zijn. “Fat Shaming” maar dan op het gebied van duurzaamheid! Hoe mooi zou het zijn als de duurzame keuzes die je maakt uitstralen op jou als persoon? Dat duurzaam kiezen hip wordt en als stoer bestempeld wordt.
We zijn nog niet zo ver, maar de merken die op Consuming for Good verkrijgbaar zijn laten zien dat bewustere keuzes voor dit soort producten tot de mogelijkheden behoren. Dit zijn voorbeelden van bedrijven die hun nek uitsteken voor een betere toekomst en daar zoeken we er meer van.
De vraag is dan ook waarom bedrijven zelf niet al een bewuste keuze maken in hun aanbod? Waarom is er geen energieleverancier die uitsluitend duurzame energie inkoopt en levert? Is het omdat zij deze stap nog niet durven te maken óf omdat wij als consument nog te weinig laten zien dat het ons wel degelijk uitmaakt wat we kopen?
0 reacties