Als je kiest voor duurzaamheid, koop je dan je schuldgevoel af?

17 feb 2021 | 0 Reacties

Als je kiest voor duurzaamheid, koop je dan je schuldgevoel af?

Vanmorgen was ik onaangenaam verrast door het artikel van Change.Inc. met als titel “Tony’s Chocolonely niet meer op lijst slaafvrije chocolade”. Als namelijk één partij op een juiste wijze de weg aan het vrijmaken was voor bewustere consumptie dan was het Tony’s Chocolonely wel! 

In het artikel wordt gesproken over dat Tony’s een deel van de chocolade laat maken door het merk Barry Callebaut en dat deze partij wordt beschuldigd van misstanden in de keten. Als reactie geeft Tony’s aan dat deze samenwerking een weloverwogen beslissing is geweest, terwijl deze partij beschuldigd wordt van illegale kinderarbeid. Uiteraard heeft Tony’s namelijk nooit gezegd 100 procent slaafvrij te zijn en geeft aan dat deze samenwerking noodzakelijk was om te kunnen opschalen.

De vraag die bij mij dan ook ontstaan is: Wat weegt binnen deze onderneming zwaarder, de normen en waarden of toch de portemonnee?

Misbruik van ons schuldgevoel?

Ikzelf en velen met mij kopen regelmatig de repen van Tony’s. We betalen meer om bij te dragen aan een betere wereld. Het feit dat Tony’s al meerdere malen is uitgeroepen tot het meest duurzame merk geeft ons allen blijkbaar het gevoel dat we goed bezig zijn. Maar door het artikel van vanmorgen vraag ik mijzelf af: Waarom koop ik Tony’s eigenlijk? Is het om een bijdrage te leveren aan een betere wereld òf is het omdat ik mijn schuldgevoel wil afkopen in de veronderstelling dat ik er alles aan gedaan heb?

Ook retailers zoals Albert Heijn of de Bijenkorf profiteren mee van het imago, maar vooral van de hogere prijzen van Tony’s. Want ik ga er vanuit dat er door geen van beiden genoegen wordt genomen met een mindere marge in de keten, vanwege het duurzame karakter. Afgelopen december heb ik zelfs een Tony’s reep gekocht bij de Bijenkorf als bedankje voor iemand in de zorg met een leuke wikkel met daarop “Je wordt bedankt, maar echt”. Moest hiervoor zelfs een euro meer betalen. Maar ja je doet het toch: twee vliegen in één klap.

Mijn inspiratie voor Consuming for Good

Bedrijven zoals Tony’s hebben mij geïnspireerd tot de opzet van www.consumingforgood.com. Een platform waar men op verschillende manieren de duurzame overtuiging tot uitdrukking kan brengen door merken te ondersteunen die ook uit overtuiging op een juiste wijze zaken willen doen. Mijn ideaalbeeld is dat Consuming for Good een trend wordt, waarbij consumenten hun koopkracht gebruiken voor het forceren van een noodzakelijke bewustere maatschappij.  En uiteraard begrijp ik het spanningsveld tussen snelheid in groei en trouw blijven aan de overtuiging.

Daarnaast is het voor Tony’s ook lastig om een dergelijk groot netwerk te kunnen overzien. Vertrouwen is belangrijk, maar wordt ook vaak genoeg geschonden. Het is echter wel belangrijk om de boodschap die je verkondigd ook waar te maken, want anders loop je het risico jouw geloofwaardigheid te verliezen en heb je het niet meer zelf in de hand. 

Overtuiging vs groei. Wie wint?

Tony’s lijkt steeds meer te veranderen in een marketingmachine en zoals blijkt uit het verweer op deze informatie ligt de oorzaak voornamelijk in het opschalen van de business. Zo zijn ze eind vorig jaar ook een samenwerking aangegaan met Pharrell Williams, die als investeerder én bekend gezicht de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk een extra impuls moet gaan geven.

Maar als Tony’s nu al niet kan garanderen dat de chocolade slaafvrij is en zonder kinderarbeid geproduceerd, dan wordt dit probleem alleen maar erger. De vraag is dan ook in welke verhouding de eerlijke en de minder eerlijke cacao door de Tony’s fabriek heen loopt. Want ze kunnen nog zulke mooie fabrieken bouwen met achtbanen en alle toeters en bellen, maar als ze nu al niet zonder dit soort discutabele toeleveranciers kunnen… 

Het duurzame karakter wordt voornamelijk bepaald door de toelevering van externe partijen en het succes wordt bepaald door het consumentenvertrouwen in het merk. Ik ga er vanuit dat Tony’s oog blijft hebben voor de overtuiging waarmee de onderneming is begonnen en dat zij met recht nog steeds inhoud blijven geven een de trend: Consuming for Good.

Gerelateerde posts

Een nieuwe start, een nieuwe focus…

Een nieuwe start, een nieuwe focus…

Responsible Together heeft haar focus verlegd van in eerste instantie puur gericht op consumenten en duurzame producten naar zowel duurzame bedrijven en organisaties in de vorm van voornamelijk start-ups en scale-ups. Dit betekent niet dat de consument niet meer...

De tweede helft komt eraan….

De tweede helft komt eraan….

Het eerste kwartaal is al weer ruim voorbij en het jaar gaat alweer hard richting de tweede helft. In de sport is dat een perfect moment om even goed te evalueren hoe men ervoor staat en wat er moet gebeuren om de wedstrijd naar zich toe te trekken. Realiteit is dat...

Februari ‘21 update: Meer dan alleen een webshop…!

Februari ‘21 update: Meer dan alleen een webshop…!

De afgelopen week kon je in een artikel van Roy op het Veld lezen dat het behalen van de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs nog ver weg is, maar dat er toch een kans is dat we het gaan halen. Niet omdat we politiek gezien nu zo lekker bezig zijn, maar...

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoek contact

Zuideindseweg 56/c
2645BH Delfgauw
Nederland

+31 15 256 18 59

info@responsibletogether.com

.

Zeg hallo :)